Instructie

Wordt de personal trainer van uw paard!​

Wat goed! Je hebt interesse in een fit en vitaal paard. En het leukste je kunt zelf met je paard aan de slag!

Met een kaptoom en aanwijsstokje ga ik je helpen jouw paard sterker te maken. Rust, respect en lol staan voorop in mijn les. Het paard moet het leuk vinden om met je mee te gaan denken. Daarvoor moeten we het paard dan ook de nodige tijd gunnen. 

In het grondwerk gaan we de basis voor de communicatie leggen. Het paard leren we bepaalde commando’s aan en jij leert gebruik te maken van jou lichaamstaal. Door het gebruik van 1 teugel voor op de neus is het paard aangewezen op zijn eigen lijf. Hij of zij heeft weinig mogelijkheden tot steun en moet zo leren het eigen lijf te framen. Het paard wordt dus erg bewust gemaakt van het eigen lijf. 

Als de basiscommunicatie in het grondwerk bevestigd is kunnen we ook aan het longeren gaan werken. Zo gaat het paard leren om op jou aanwijzingen te reageren op een afstandje. Snapt het paard het even niet? Geen probleem want dan herhalen we het even kort in de al bevestigde grondwerkpositie. Aan de longe leren we het paard in de correcte lengtebuiging te lopen en sturen we bij indien nodig. Vanuit deze ontspanning kunnen we ook naar de aanspanning met een meer opgericht frame en wat verzameling d.m.v. de travershulp.

In het handwerk heb je net zoals bij het rijden een binnen- en een buitenteugel. Je kunt het paard daardoor directer begeleiden door de oefeningen heen. Het handwerk kan een leuk onderdeel zijn om oefeningen te vertalen naar het rijden of juist te werken aan verzameling. 

De transformatie van Chili

Chili als 5-jarige: Haar natuurlijke bouw
Standfoto nov 2017
Chili als 11-jarige na 2 veulens: De eerste training

Niks zegt meer dan een transformatie door voor en na foto’s. Chili is mijn inmiddels 13-jarige kruising Gelders x Engels volbloed. Ze heeft van nature een lang lijf met een voorkeur voor het gebruik van de onderhals. Na haar 2e veulen die bijna een jaar aan de voet liep was het tijd om Chili sterker te maken om weer als fit en vitaal paard door het leven te gaan. 

Door het dragen en zorgen voor haar veulens was de bovenlijn erg terug gevallen en vond ze het lastig haar rug te bollen. Door het gebruik van grondwerkoefeningen heb ik haar eerst in rust geleerd de juiste spieren aan te spannen. Met de stretch & halt kan ik haar zwaartepunt verplaatsen en met oefeningen zoals de schouderbinnenwaarts, travers en het appuyement haar leren de juiste benen te belasten en daarin te dragen. 

Hier ziet u Chili in de zomer van 2018 haar lijf en bovenlijn ontwikkelen zich langzaamaan tot een fit paard. 

De piaffe op deze rustige en beheerste manier in oprichting en stretch (lengte) maken haar steeds sterker om in de totale bewegingsrange haar bovenlijn aan te spannen. Hierin moet ze van achteren blijven doorstromen om zo in activatie zichzelf los te lopen.

Hier zie je links de vooruitgang in de ontwikkeling van Chili haar hals door grondwerk en longeren. Het verschil tussen deze 2 foto’s is 3,5 maand.

Aan de rechter kant ziet u het verschil na weer 1,5 maand trainen. Hierin werd ook rustig het handwerk en rijden opgepakt. 

Rijdend galop

Dit is Chili in de zomer van 2019. Haar bespiering maakt de overgangen in haar lijf vloeiender. De ontwikkeling van haar hals heeft zich doorgezet tot een big neck! Haar bovenlijn ontwikkelen blijft ons aandachtspuntje. Het leukste effect om te bemerken is dat het paard ook in vrijheid steeds trotser wordt!

Ze is nu op voldoende kracht om het rijden meer intensief op te pakken.

Het belangrijkste is liefde, respect en lol!